Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Friday, May 27, 2011

Jogging dan jogging Trip Pertama

Jogging dan jogging trip pertama...

Jauh Perjalanan, Luas Pemandangan




Pagi tadi, setelah selesai ber 'santai-santai' di Pusat Gym (Unit Rehabilasi di hospital, macam dalam gambar yang diambil di bawah ini), berjumpa dengan Maiyah dan Kak Werdah di sana.

Dengan Maiyah, saya banyak mengutip ilmu bagaimana menjaga kerusi roda dnegan baik. Al maklumlah kerusi roda saya ni, sebelah kiri (tempat letak tangan dan tercabut) kena ikat dnegan dawai.


Dengan makcik Werdah, banyak pengalaman dalam kerjaya yang boleh saya jadikan motivasi.

Di sebalah rehab kami, ialah rehab untuk Paed, sempatlah bertanya khabar Mama Mujhee  yang sangat gigih memelihara Mujhee yang cebral palsy. Di sisinya ada Cikgu sedetik Hati, seorang Guru pendidikan Khas yang berdedikasi. Berbual-bual seketika setelah lama blog beliau tidak dikemaskini.


Keluar dari situ, jumpa pula En Piewahid Ulu Kumbang, yang sudah lama blognya tak dikemaskini. Oh rupanya Bro Pie tidak sihat. semoga Allah sentiasa bersma hamabaNya yang sabar.amin.


Keluar dari kawasan hospital, ibu bercadang nak menjenguk rodhong-rodhong. Berjumpalah Kak Zai dan Encik Relevensokmo, di tepi Sungai Pahang.


Memandangkan esok Hari Sabtu, Hari cuti, tanpa mengira keletihan selepas 'berlari' di rehab tadi, apalagi ibu pun bercadang untuk  berjalan-jalan lebih jauh.


Pergi kedai Abang long nak beli Hadi's Nutrimeal dan Air Zam zam. Call Nurrkass, si gadis manis, sebab nak raikan hari lahirnya, ajak jumpa di situ. Kebetulan, Lynn pun baru sahaja raikan hari ulang tahun perkahwinannya yang ke 6 tahun.


Gebang-gebang dengan geng Ratuhati, di pejabat RH, Fiza aka Umiesofie, hai semakin aktif Fiza berblog. Kali ni dengan perkongsian resepinya di sini http://blogsimpanresepi.blogspot.com/.
Lady of leisure, sifu masakan saya pun ada.


Masa nak gi temankan encik peneman saya ke Masjid, ternampak dari jauh jelah Cikgu Humairi, yang baru beberapa hari sibuk dengan Sukan MSSM. Encik Shah pun ada juga dengan para pelajarnya yang baru sampai. Khabarnya mereka sedang sibuk mempersiapkan diri di Piala Perdana Menteri di PICC tidak lama lagi.


Kemudian terjumpa Si Indah, anak dara ABANG KASSIM SELAMAT.di depan kampus UiTM. Kagum seketika dengan semangat gigih anak dara ini, setia di sisi ayah yang kurang upaya.


Kemudian singgah rumah Kak Zaitun, makan satay lagi. Sedappp. Kak Erna, mak 3 hero, Kak Zakie pun ada juga.

Sebelum berhenti rehat seketika, hari pun sudah malam, singgah makan di Kedai Mama Annisa' dan Annur di Tmn Prima Saujana, Kajang berhampiran pasaraya Giant Kajang..http://akuoku.blogspot.com/2010/02/mari-ke-uk5-kafe-kami.html. Ibu  A&A ini adalah ibu yang gigih dan tabah ini sangat sayangkan An Nisa' dan Annur yang istimewa.

Di sana, gebang-gebang juga dengan Yana tentang lauk pauk Semasa Pantang.

Vic dan pB yang telah beberapa bulan selamat melahirkan bayi mereka pun bercerita sama.


Ops, kisah belum tamat tapi anak-anak sudah memanggil. Jom kita jogging petang hari sebegini.:)


p/s: Entry ini sekadar cerita biasa saya yang saya catatkan selepas balik hospital pagi tadi. Cerita ini bertemu rakan2 bloggers hanya rekaan semata-mata, sebab nak join entry Ben Ashaari tentang reka cerita di LRT tu dah terlepas. :). 

nanti saya cuba'jogging' lagi ke blog kawan2 ya. Entry ini juga saya dedikasikan buat followers blog Bicara Hati Ibu ini, yanga da di antaranya tidak pernah bertemu di alam nyata.

Harap maaf  ya kawan-kawan, jika ada yang tersinggung, nanti jika ada reszkiNya, saya sambung lagi reka cerita ini ya.

semoga kawan-kawan sihat2 dan ceria2 selalu..

Thursday, May 26, 2011

Cepat, Masukk...

Cepat, Masukk...Dalam bangunan, Hari nak hujan...

"Cepat, Masukk...Dalam bangunan, Hari nak hujan...", antara laungan suara kanak-kanak yang bermain di tepi sebuah padang.

Langit mendung, awan semakin gelap pekat dan bunyi guruh sudah mula kedengaran.

sedangkan di padang, beberapa ratus anak muda sedang berlari-lari. Kemudian , duduk di rumput nan menghijau.

Suara abang-abang dan kakak-kakak fasilitator kedengaran memberikan arahan.

Begitulah suasana riuh rendah suasana minggu orientasi di sebuah IPT.

Lantas, tiba-tiba mengimbau kenangan ibu sewaktu bergelar pelajar. Ya, alam remaja tentulah suatu alam yang sangat indah dikenang. Berada di medan ilmu, bergelut dengan waktu, terkejar dengan tugas sebagai pelajar.


ARGH, kenangan itu sudah lama berlalu. Sekarang ibu sudah pun menjadi remaja purba. :).

Dan langit yang cerah petang itu, tiba-tiba bertukar mendung gelap.

Begitu khusuknya mereka mendengar arahan abang dan kakak fasilitator
serta pensyarah mereka.

Adus, kenapalah pula gambar tak leh nak upload ni. erm nampaknya ibu cuma dapat kongsikan sekeping je gambar..Gambar petang 25/5/2011,tinggal sehari minggu orientasi berjalan.

Wednesday, May 25, 2011

Terima kasih teman bloggers

Terima kasih teman bloggers



Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Terima kasih saya ucapkan kepada teman-teman bloggers yang sudi add teratak ibu ini di blog teman-teman. 


Berikut senarai blog teman-teman yang saya ambil dari stats dashboard blog saya. Ada juga blog yang saya salin sampai 2 atau 3 kali kerana saya copy paste terus dari stats blog. Tak daye nak edit.

Oklah, jom kita lihat blog rakan-rakan kita:


Referring URLs






















































































Referring URLs
2









1









1



















1









1









1



















1









Tuesday, May 24, 2011

Gambar Sebelum Kejadian Tanah Runtuh

Gambar Sebelum Kejadian Tanah Runtuh


Gambar sebelum kejadian tanah runtuh berlaku..
Al Fatihah untuk semua mangsa yang telah meningal dunia dan yang terselamat. 
.Sumber; klik sini.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Perkongsian gambar di atas, saya pasti ia telah mula berada sejak Ahad lalu di ruang siber.
Saya muatnaik di sini, untuk tatapan dan renungan diri ini buat masa-masa mendatang.

Salam takziah kepada keluarga mangsa dan mereka-mereka
(Pengurus, pentadbiran, guru-gurunya, wardennya, ibu-ayah angkatnya dan sukarelawan Rumah kebajikan ini. Semoga Allah merahmati jasa kalian.)
Biar apapun yang berlaku, jasa kalian(pengurusan dan pentadbiran rumah anak yatim itu) telah banyak berjasa bagi memastikan anak-anak yatim ini  mendapat perlindungan dan secebis kasih sayang daripada rakan senasib, warden, sukarelawan, ibu dan ayah angkat di sini.

Ibu pernah berkonsultasi dengan anak yatim yang tinggal di rumah kebajikan. Betapa sebenarnya mereka dahagakan kasih sayang ibu ayah. Namun mereka sangat menghargai insan-insan yang tahu menghargai kehadiran mereka di muka bumi ini. Info lanjut sila klik, Hikmah Di Sebalik Musibah, Jejak kasih antara ibu dan anak.
Al Fatehah.

‘Aiman sayang mok’

HULU LANGAT 23 Mei – “Aiman sayang mok.” Ungkapan itu tidak mungkin dilupakan Hasnah Ismail, 56, setelah ia dilafazkan cucunya, Mohd. Aiman Abdullah, 10, yang maut dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa di sini sewaktu kali terakhir mereka bertemu Mac lalu.

Dalam deraian air mata, dia memberitahu, pertemuan itu berlaku ketika dijemput hadir ke rumah kebajikan tersebut bagi meraikan satu majlis yang diadakan di situ.

Monday, May 23, 2011

Semoga Atuk dan isteri Selamat

Semoga Atuk dan isteri  Selamat  Pergi dan kembali

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. semoga atuk selamat pergi dan kembali.

Selamat menunaikan ibadah umrah untuk atuk dan isteri.

http://atuk-phd.blogspot.com/

Cara Buang Segera Malware Detected; nikbir09.ws di blog

Cara Buang Segera Malware Detected; nikbir09.ws di blog

MALWARE : nikbir09.ws DI JQUERY ACCORDION




Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Mohon maaf ya kawan-kawan. Saya hanya perasan blog ini diserang malware 3 hari yang lalu. Padahal saya rasa ia mungkin berlaku sejak 16 Mei yang lalu.


Ia akan muncul seperti ini, jika dibuka di google:


Kak Werdah, klik sini,  ada memberitahu akan petaka ini.


Oleh itu saya mencari di internet bagaimana membuang walware ini. Sebab sejak 16 Mei lalu, statistik blog ini jatuh merudum. 


Alhamdulillah saya menemui cara untuk membuang malware ; nikbir ini.

MALWARE : nikbir09.ws DI JQUERY ACCORDION 

sumber dari http://amiratiya.blogspot.com/2011/05/malware-nikbir09ws-di-jquery-accordion.html

 

Langkah-langkah:

1. Log masuk ke akaun blooger > design
2. Klik HTML/Javascript yang ada letak code Jquery/popular post/atau kalau tak jumpa semua html/javascript yang letak di bahagian page elements.
3. Oleh sebab saya guna code jquery/ popular post widget, jadi saya terus buang widget berkenaan. Widget-widget yang saya rasa tak penting pun saya buang.
4. Boleh juga tak payah buang widget popular post tu, cuma tukar kode je. Buat macam  Blogger Amira Atiya.  Tapi saya tak reti nak edit. Jadi terus buang je..

 Terima kasih kepada Ati sebab berkongsi tip ni. Sekarang, jemputlah amsuk ke blog saya. InshaAllah dah hilang  malware tu.

Sunday, May 22, 2011

Berita gembira vs Berita Duka

Berita gembira vs Berita Duka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Apa khabar kawan-kawan myukhuwwah? Semoga hujung minggu ini memberi peluang kita lebih erat dengan keluarga tercinta.

Tahniah Buat Ibu Anas



Jom jengah blog salah seorang followers ibu yang baru dianugerahkan seorang lagi bayi lelaki,  pada 11 Mei 2011 di Alor Star, Kedah, Ash, klik sini. Tahniah untuk Ibu Anas ye.

Berita duka pula ialah Tragedi Tanah Runtuh di Rumah Anak Yatim di Hulu Langat, klik sini. Salam takziah untuk keluarga dan sahabat handai mangsa. Al Fatehah untuk semua mangsa. Wassalam

Saturday, May 21, 2011

Jom Kita senyum dan ketawa

Jom Kita  senyum dan ketawa



15  Fakta Menarik :

1.    Para saintis mendapati senyum dan ketawa nerupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2.    Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3.    Apabila darah yang ‘sudah sejuk’ ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan ‘gembira’. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4.    Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5.    Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

6.    Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

7.    Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ‘stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan
sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8.    Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa.
Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon ‘endorphins’ dan hormon ‘neurotransmitters’ dan penurunan tahap hormon stress ‘cortisol’ dan ‘adrenaline’ .

9.    Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

Walaupun kita sakit tapi jika tidak bersedih, sentiasa berfikiran positif, baik sangka kepada Allah, tak marah-marah orang sekeliling kita, banyak bersedakah,  inshaAllah ia banyak membantu kekuatan mental kita. Kekuatan mental dan emosi ini bagaikan ubat mujarab sebagai mekanisme pemulihan atau sekurangnya mengurangkan simptom yang dialami oleh pesakit kronik seperti kanser dan sebagainya.

10.    Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

Oh iya bercerita tentang kemurungan, inshaAllah kepada yang menghidapinya terutama kemurungan selepas bersalin, inshaAllah boleh diatasi. Kalau tiada siapa yang beri sokongan moral, pun tak ape, sebab Allah ada di sisi kita. Entry tentang kemurungan lepas bersalin ni, ada di post di wordpress saya Murung Lepas bersalin, di sini.

11.    Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12.    Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa ‘mengurut’ organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

13.    Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14.    Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, cuma sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan
sesebuah ikatan.

15.    Pujangga menyebut :
” SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA”. 

Jom kita senyum, di pagi hari yang cerah ini.

Friday, May 20, 2011

Tahniah Kak Zakie

Tahniah Kak Zakie

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar kawan-kawan teratak Bicara hati Ibu ini? Semoga sihat2 selalu.



Tahniah Kak Zakie di atas kejuaraan akak dalam Contest Selamat hari Guru, Cikgu oleh Bro Iman Shah.


Garapan kisah dan puisi menjadi satu. Antara petikan karya beliau:
Buta menjadi celik
malas menjadi rajin
keruh menjadi jernih
benci menjadi kasih
takut menjadi berani
rendah menjadi tinggi
leka menjadi peka
alpa menjadi ulama
cuai menjadi tawadhuk
dangkal menjadi lembut
merangkak menjadi raja pecut
dipimpin menjadi pemimpin
Kejayaan kami keranamu guru

“Selamat Hari Guru, cikgu”


Pengumuman oleh Bro Iman Shah pula di sini,


Diharap lain kali, Bro Shah adakan contest lagi ye.  Sekian, wassalam.

Thursday, May 19, 2011

Kenangan pada tarikh keramat

Kenangan pada tarikh keramat


Assalamualaikum dan selamat sejahtera allz. Pagi yang cerah, matahari memancarkan cahayanya, dan sedikit panas. Ibu ingin berkongsi pengalaman ibu pada 16 Mei 2011 yang lalu.

Pada tarikh keramat itu, ibu telah menghadiri satu temuduga di K.L di salah satu kementerian bagi meningkatkan profesionalisme profesion ibu. Di kesempatan ini, Ibu ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak penemuduga yang sudi memberi laluan segera kepada ibu.

Ibu sepatutnya ditemuduga pada 11 pagi tetapi dengan budi bicara pihak penemuduga, Alhamdulillah ibu tidak perlu menunggu lama. Ibu juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Mohd Nasir Masroom (UTM JB) kerana sudi memberi laluan yang sepatutnya waktu beliau ditemuduga, tetapi diberikan kepada saya. Begitu juga kepada rakan yang ditemuduga yang lain, yang tidak berkesempatan untuk saya berkenalan dengan lebih lanjut lagi.

Di kesempatan ini, ibu muatnaik beberapa keping gambar...






Kemalangan Jalan Raya; Sebuah kereta terbalik pada 16/5/2011, lebih kurang 1.00 p.m,
sebelum exit Lanchang di LPT Pantai Timur


Terima Kasih, Cikgu, Selamat hari Guru

Seawal beberpa hari, dan kemudian seawal subuh 16 Mei 2011, deringan hp ibu tiada pernah berhentinya, sehinggalah sewaktu hendak menuju ke pusat temuduga, deringan itu masih kedengaran lagi.  Tiba-tiba, ia bagaikan satu dorongan motivasi untuk ibu perlu untuk hadir temuduga itu.

Terima kasih kepada pelajar, bekas pelajar yang masih mengingati diri ini. Namun dalam banyak-banyak ingatan SMS itu, bekas pelajar,  sudah menamatkan pengajian di sebuah IPT, menangis menelefon ibu kerana sangat rindukan ibu dan anak-anak ibu. Bekas pelajar, seorang anak yatim, yang sewaktu hendak menduduki SPM, Tiba-tiba merasa kehilangan yang amat sangat, very depression, kerana ayah meninggal dunia dalam sebuah kemalangan di sungai berhampiran penempatan kami.

Bekas pelajar yang saya namakan Y, seorang pelajar pintar, pengawas sekolah, anak sulong yang ceria...tiba-tiba berubah personaliti.  waktu itu mengalami krisis jiwa yang parah. Menangis, lost, cuba bunuh diri, bercakap sendiri, menyalahkan Tuhan, keluarga sebelah arwah bapa yang tidak ambil tahu walau sebelah kampung/rumah,...Pasti para pendidik di luar sana jua pernah menemui pelajar bersituasi seperti ini...


Alhamdulillah, dengan izin Allah, Y akhirnya pulih dari krisisnya. Y dan keluarganya akhirnya menjadi rapat dengan keluarga ibu. Setiap waktu terluang, Y dan adik-adiknya akan datang ke rumah ibu dan bermain dengan anak ibu. 

Ketika ibu terlantar di perbaringan (bed ridden), Allah datangkan bantuan untuk ibu, yang salah satunya melalui ibu Y yang sanggup berada di sisi ibu ketika suami ibu keluar mencari rezeki halal.

Tarikh keramat 16 Mei, mengingatkan ibu kepada jasa-jasa guru-guru yang juga murabbi ibu. Al Fatihah untuk guru-guru ibu, Allahyarham U.D, Ummi Halimaton, Sir ghazali, Sir yahya......didikan kalian pada diri yang dhaif ini hanya Allah yangd apat membalasnya.

Sunday, May 15, 2011

Selamat Berhujung Minggu

Selamat Berhujung Minggu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. selamat berhujung minggu buat semua teman-teman, samada teman2 di alam realiti mahupun blogsphere.

Semoga berbahagia selalu.

Sekian, wassalam

Tuesday, May 10, 2011

Imam Muda online sekarang

Imam Muda di online sekarang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Imam Muda 2 sedang ditemuramah di radio IKIM.FM sekarang, klik sini.

Sekian, wassalam

Sunday, May 08, 2011

Al-Quran, kain ela tidak hangus

Al-Quran, kain ela tidak hangus

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Kasih ibu, kasih sejati

Sebegitu mendalamnya kasih ibu pada anak-anaknya,

Lebih mendalam kasih sayang Ilahi

buat hamba-hambaNya

Al Fatihah untuk allahyarhamah Rafidah Ismail, 36, rentung di rumah mereka di Taman Sri Guchil di Kuala Krai, kelmarin. Jom kita ikuti berita yang dilaporkan oleh wartawan Kosmo Ahad, Adam Shadan.


RASHIDAH ILYANA dan Zaim Shahrul menunjukkan kain ela yang dibeli oleh arwah ibu mereka untuk dibuat baju raya yang tidak hangus di Taman Sri Guchil, Kuala Krai semalam.

KUALA KRAI - Rumah dan peralatan di dalamnya hangus tetapi apa yang mengejutkan ialah dua naskhah kitab suci al-Quran dan kain ela yang dibeli untuk dibuat baju raya tidak disentuh api.

Itulah penemuan yang dijadikan iktibar oleh seorang anggota tentera, Zamri Hamat, 38, selepas kejadian menyayat hati membabitkan isterinya, Rafidah Ismail, 36, rentung di rumah mereka di Taman Sri Guchil di sini kelmarin.

Dalam kejadian itu, Rafidah sempat mengeluarkan tiga anaknya, Rashidah Ilyana Zamri, 7, Zaim Shahrul Zamri, 6, dan Zaim Iqbal Zamri, 2, dengan memecahkan cermin serta membengkokkan besi tingkap.

Zamri yang bergegas pulang dari Perak memberitahu, kedua-dua naskhah kitab suci tersebut disimpan dalam kotak dan kain itu pula dilipat bersebelahan dengan kotak berkenaan di dalam sebuah almari.
"Saya hairan kerana almari tersebut dan barang-barang lain di dalamnya semua hangus tetapi dua naskhah al-Quran itu dan kain ela arwah isteri saya tidak terbakar,'' cerita Zamri ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Dia membeli kedua- dua naskhah al-Quran itu semasa bertugas di Lebanon pada tahun 2009.
Lima helai kain ela itu dibeli oleh Rafidah di Kota Bharu dua minggu lalu dan disimpan dalam almari tersebut tanpa dibungkus.

Mengenang kembali kejadian itu, Zamri memberitahu, arwah mungkin sukar meloloskan diri melalui tingkap itu disebabkan dia bertubuh besar dengan berat badan kira-kira 85 kilogram.

Saturday, May 07, 2011

Al Fatihah Untuk Mereka

AL FATIHAH



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Salam takziah kepada keluarga mereka yang sedang dilanda kedukaan berikutan perginya insan kesayangan ke alam baqa'.



Al fatihah untuk Nursyaza Alisa Syed Ahmad, 5,  adiknya, Nursyaza Azira, 4, 


Al fatihah jua untuk Allahyarham  Mohammad Yusof @ Abdul Rashid Samang, 71, ditemui dengan dua kesan tikaman di bahagian dada dan perut manakala isterinya, Timah @ Fatimah Pachu, 68, maut dengan kesan kecederaan di tengkuk.


 Sanak-saudara dan jiran tetangga sedih dengan kejadian kontaktor, Mohammad Yusof @ Abdul Rashid Samang dan isterinya, Timah @ Fatimah Pachu yang mati dibunuh di Kampung Gemeti, Bentong, Pahang, semalam. 

Allahyarham dan allahyarhamah yang juga 'Ahli Surau",  Seorang kontraktor warga emas bersama isterinya ditemui mati dibunuh kejam, dipercayai dengan menggunakan cangkul dan objek tajam di bilik tidur rumah mereka di Kampung Gemeti, Bentong, di sini awal pagi ini. (4 Mei 2011). Berita lanjut sila klik sini.


Al fatihah jua untuk Allahyarham Zulkifly Hamzah, 43, seorang lelaki mulia yang sanggup menggadai nyawa untuk menyelamatkan anak-anak kecil lain di laut. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Al fatihah untuk semua muslimin muslimat mukminin mukminat yang telah meninggal dunia.......


Sebahagian berita...Tragedi Ulu Bendul dan Lelaki Mulia Meninggal dunia

readmore...

Wednesday, May 04, 2011

Dendam Cinta

DIBUNUH KERANA MENOLAK LAMARAN

Update pada Sabtu, 7/5/2011. Maklumat lanjut sila baca pada komentor di blog myraudhatulukhuwah pada entry "Wanita Dibunuh Kerana enggan terima lamaran,, klik sini.

Alfatihah untuk allahyarhamah Ratna Sufizzah Riyanti Omar.

Artikel sbeelum ni...
Kerana cinta, pelbagai perkara yang tidak dijangka boleh berlaku. Kerana cinta, kekasih sanggup mengikut insan yang dicintainya. Lautan luas sanggup direnangi demi bersama pujaan hati.

Bahkan kerana cinta juga, dendam kian membara. Lebih parah apabila dendam cinta itu sehingga ke peringkat berlakunya pembunuhan..Semoga kita terhindar daripada bencana ini. Salam takziah untuk keluarga mangsa.

Wanita Dibunuh Kerana Enggan Terima Lamaran


ALOR SETAR, 3 Mei (Bernama) -- Hanya kerana enggan berkahwin dengan teman lelakinya, seorang wanita berumur 23 tahun ditikam hingga mati di bilik sewaan lelaki itu di Taman Mahkota, Jalan Stadium di sini, malam tadi.

Mayat Ratna Sufizzah Riyanti Omar ditemui pada pukul 11 malam dengan kesan tikaman di perut, dada dan tangan.

Motivasi luar biasa OKU

Motivasi Luar Biasa Insan OKU; Ketabahan luar biasa OKU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Artikel ini disalin kembali daripada Utusan Malaysia, 30/4/2011 seperti yang dilaporkan oleh ROHANA MAN.

KUDUNG kedua-dua tangan tidak menghalang Muhammad Zhariff Affandi menamatkan renangan sejauh 6.5 kilometer.




DI barat, istilah yang digunakan bagi menggambarkan mereka adalah Phisically Challenge Person. Di Malaysia, kita memanggilnya Orang Kurang Upaya atau ringkasnya OKU. Kedua-dua istilah itu merujuk kepada golongan yang mengalami pelbagai jenis kecacatan fizikal sama ada sejak lahir mahupun selepasnya. 

RAS ADIBA RADZI

Di Malaysia, ada banyak contoh insan yang sempurna, kala sedang meniti tangga kejayaan dalam kerjaya, ditimpa kemalangan yang membuatkan mereka terpaksa menghabiskan sisa-sisa hayat di atas kerusi roda. Antaranya ialah bekas penyampai berita TV3 yang glamor, Ras Adiba Radzi. 

Keseluruhan hidupnya berubah secara total selepas terlibat dalam kemalangan jalan raya dan disahkan lumpuh sebahagian badan pada 2002. Namun beliau tidak putus asa untuk mengharung cabaran kehidupan seperti insan normal. Dalam keadaan kurang upaya, beliau mengambil seorang anak angkat lelaki untuk dipelihara. Beliau juga aktif menyertai sukan OKU, selain memenuhi undangan sebagai tetamu sesebuah program.

PROF. DATUK DR ISMAIL MD SALLEH (Al Fatihah untuk allahyarham)

Kecemerlangan yang diciptanya telah menyakinkan kerajaan untuk melantik ilmuwan cacat penglihatan, Allahyarham Prof Datuk Dr. Ismail Md Salleh sebagai Anggota Dewan Negara pada 2007. Pelantikan itu melakar sejarah OKU pertama dilantik Senator.

Beliau yang juga Presiden Persatuan Orang Buta Malaysia mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abdul Hamid Pawanteh dalam satu upacara ringkas di Dewan Negara dengan menggunakan braille.

Dilahirkan pada 2 September 1947 di Pasir Mas, Kelantan, Ismail memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Sains Politik dari Universiti New York pada 1973 sebelum menamatkan pengajian peringkat Sarjana dalam Sains Ekonomi di Universiti Illinois pada 1974. Tiga tahun kemudian, beliau memperoleh Ijazah Kedoktoran (PhD) dari universiti yang sama.

Walaupun dilantik sebagai Senator, bapa kepada enam cahaya mata itu tetap meneruskan tugasnya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Twintech Holdings dan Naib Canselor Universiti Kolej Antarabangsa Teknologi Twintech.

Usaha dan kejayaan beliau patut dicemburui, khususnya bagi kita yang dilahirkan dan membesar dalam keadaan sempurna. Beliau meninggal dunia pada tahun 2009.

MUHAMMAD ZHARIFF AFFANDI

Tarikh 24 April 2011 menyaksikan kecekalan Muhammad Zhariff Affandi, 29, menamatkan renangan sejauh 6.5 kilometer dari Pulau Kapas ke pantai peranginan Kelulut dekat Marang, Terengganu. Kemampuan beliau memukau penduduk dan pengunjung yang menyaksikan pemuda yang kudung kedua-dua tangan itu bersaing hebat dengan peserta normal.

Pemuda itu yang menyertai Swimaton Antarabangsa Kapas-Marang 2011 bersama 264 peserta lain berjaya menamatkan renangan dalam masa 2 jam 46 minit dan 47 saat.

Berasal dari Selangor, beliau yang pertama kali menyertai pertandingan itu memberitahu, ia cukup mencabar walaupun ombak tidak menjadi masalah besar.

“Cuma..., saya agak panik setelah beberapa kali disengat obor-obor,” katanya kepada pemberita.
Ketua Pegawai Eksekutif The Zhariff Initiative Sdn. Bhd. itu juga berkata, beliau akan meneruskan aktiviti berenang walaupun tidak sepantas peserta normal.

Dilahirkan cacat, beliau juga cemerlang dalam akademik apabila lulus dalam bidang Psikologi Perkembangan dari University Griffith, Australia. Selain berenang, beliau turut meminati aktiviti menunggang kuda dan mendaki gunung.

SYEIKH AHMAD YASSIN(Al Fatihah untuk allahyarham)

Di luar negara, tidak kurang hebatnya kisah-kisah OKU yang mencipta sejarah tersendiri. Allahyarham Syeikh Ahmad Yassin walaupun lumpuh dan hampir buta, tetapi semua cabaran itu tidak mematahkan semangatnya untuk memperjuangkan Islam. Beliau tidak pernah berganjak daripada matlamat jihad dan terus istiqamah menghadapi kezaliman rejim Zionis sehingga menimbulkan ketakutan pada musuh Islam itu.

Beliau ialah ketua dan pengasas Hamas yang digelar Bapa Intifada Palestin yang telah membangkitkan semangat jihad menentang rejim Zionis yang telah merampas dan menjajah tanah air mereka.

Syeikh Ahmad Yassin telah menghabiskan seluruh usianya di jalan dakwah dan jihad walaupun pernah dipenjara, disiksa, diburu dan akhirnya gugur sebagai syuhada’ akibat pengeboman pihak rejim Zionis.

ERIK WEIHENMAYER

Dalam dunia pendakian pula, rekod pencapaian yang dicipta oleh Erik Weihenmayer masih belum dapat diatasi oleh sesiapa pun yang buta sepertinya. Lahir pada 23 September 1968 di Hong Kong, Erik muncul sebagai orang buta pertama yang mendaki ke puncak gunung Everest pada 25 Mei 2001.

Beliau juga menjadi orang buta pertama yang berjaya menakluk tujuh puncak tertinggi di tujuh benua. Kekurangan fizikal tidak menghalang Erik menamatkan pendakian di Carstenz Pyramid (puncak tertinggi di benua Oceania) pada 28 Ogos 2008. Tekad dan azam yang kuat juga mendorong Erik mengulangi pendakian pertama yang gagal pada tahun 1997 dalam misi ke gunung Aconcagua. Dua tahun kemudian, beliau berjaya sampai ke titik tertinggi di benua Amerika Selatan itu pada Januari 1999.

Erik lahir normal tetapi pada usia tiga tahun, dia menderita penyakit mata retinoschisis. Sepuluh tahun kemudian, beliau buta sepenuhnya, tetapi kecacatan itu tidak mematahkan semangatnya untuk menyahut cabaran kehidupan.
Beliau tidak mahu menyerah pada nasib dan mahu melakukan apa saja yang dilakukan oleh insan normal. Justeru, beliau terus aktif dalam sukan lasak yang ekstrem seperti mendaki gunung, memanjat tebing batu dan tebing ais, meluncur udara dan bermain ski - sama seperti orang normal. 

Motivasi yang dimilikinya dikongsi bersama pembaca melalui penulisan buku beliau, antaranya berjudul Touch the Top of the World dan The Adversity Advantage: Turning Everyday Struggles Into Everyday Greatness.

Apa yang boleh disimpulkan daripada kisah kejayaan mereka adalah ‘hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih’. Pilihan terletak di tangan kita, dengan doa mengiringi setiap pencapaian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design