Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Saturday, April 13, 2013

BULI OH BULI JANGAN BULI BALIK

BULI OH  BULI JANGAN BULI BALIKtalian hotline KPM buli 1-800-884774


TOPIK PAGI @ IKIM.fm :  Dibuli dan dipukul oleh rakan sebaya, dipaksa makan pil yang tidak diketahui: Sekiranya ini berlaku kepada anak anda, apakah yang akan anda lakukan? (3 Rabi'ulakhir / 14 Februari 2013)

Apa tindakan sewajarnya?

Kenyataan di atas saya petik dari FB IKIMfm

Jika ditanya pengalaman saya sepanjang bergelar pelajar di asrama, Alhamdulillah Allah memudahkan urusan pembelajaran saya. Kami hidup saling berkasih sayang. Senior bantu junior. Ketika pertama kali masuk ke asrama, telaha da senior dan guru yang membantu saya menyusun kain baju di almari. 

Peristiwa paling ingat, akak senior tolong mencucikan semua pakaian dan cadar saya dengan tangannya sehingga saya sudah tahu cara nak mencuci cadar dengan baik barulah kakak senior benarkan saya cuci sendiri cadar asrama saya. Terasa sangat kasih sayang mereka kepada saya dan akawan-kawan. 

Pihak sekolah mengadakan program naqibah di mana kakak naqibah akan ambil tahu kebajikan adik-adik naqibahnya. 
Setiap guru juga diberi tanggungjawab menjaga anak-anak angkatnya. Jika sekarang disebut mentor mentee. Keistimewaan guru-guru saya ialah saya dapat rasakan aksih sayang mereka mendidik, menegur kami jika buat salah dan mendenda kami dengan hati yang tulus kerana Allah. Alhamdulillah, tiada rakan lelaki  yang berdendam apabila dirotan ustaz dan guru atas kesalahan merokok dan lain-lain.

Sepanjang saya bergelar pendidik, Alhamdulillah saya jarang menemui situasi ini. Jika ada berlaku pun, selalunya Alhamdulillah keadaan ini dapat diatasi dengan baik dan bijaksana. Namun berada di tempat baru, situasi baru dengan keadaan saya yang begini, saya perlu memahami dan study banyak perkara.

Berdasarkan pengalaman, jika ada kes seumpama ini di sekolah, pihak sekolah ada menjalankan prosedur tertentu menangani gejala ini. Antara tindakan yang dibuat  oleh pihak sekolah ialah tindakan disiplin dan adanya sesi kaunseling. Sesi kaunseling samada kepada pembuli dan kepada yang dibuli dalam sesi berasingan.

Punca buli memang banyak. Berdasarkan pemerhatian, nampaknya didikan kesedaran kehidupan beragama dan bertuhan dari rumah penting dari anak masih kecil lagi ibarat melentur buluh dari rebungnya. Didikan dari rumah yang teguh kepada penghayatan hidup bertuhan disinambungkan pula di sekolah, kejiranan yang baik dan suasana yang baik.....

 Apa yang penting, pentadbir sekolah, semua guru samada guru disiplin atau bukan, guru kaunseling atau bukan, kakitangan sekolah, pelajar, ibu bapa dan masyarakat perlu bersatu padu mewujudkan suasana selamat di sekolah dan zero buli di sekolah.

Antara langkah cadangan Jika Anak dibuli, boleh baca di sini.

Apa pandangan kawan-kawan?

1 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Ummu

Islam ada penyelesaian di dalam semua masaalah...berapa jam diperuntukan untuk pelajaran agama Islam di sekolah2...siapa yg patut disalah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design