Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Thursday, September 10, 2009

Sayangi Kucing








Sayangi Kucing...

Saya yang keletihan dan kepenatan, seringkali cuma merehatkan tubuh sahaja di bulan Ramadhan ini. Temujanji hospital pun kalau boleh nak elakkan masa bulan ni...sebab takut tunggu lama sementara dipanggil akhirnya saya sendiri yang letih dan terpaksa membatalkan puasa. Sewaktu saya mencari-cari dimana hp saya yang asyik KO je tu, rupa-rupanya anak bujang saya yang mengambil HP.

Habis dia round keliling rumah kami semata-mata nak ambil gambar kucing. Jadi, HP sayalah yang ajdi mangsanya! Uwaa..nak marah pun, masih kanak-kanak. Dinasihatkan pun entah dia faham entah tak.

"Abang, kenapa ambik HP Ummi?"

"Abang mahu ambil gambar kucinglah,"

" nak buat apa? habislah berat HP ummi nanti?"

Katanya, "Kan kena sayangi kucing. dia kan binatang kesayangan sahabat Rasululluah. nabi Muhammad pun sayang kan kucing. Tulah abang ambik gambar kucing. (Alasan, kata hati kecilku) saya hanya merenung matanya. Tak larat nak cakap banyak-banyak. nanti tak pasal-pasal saya yang pengsan sebab asyik cakap dengan dia, "Do and Dont's".

"Tapi kenapa orang suka buang kucing ya ummi? buang kat rumah kita pulak tu. kan ummi kita kan tak sihat, macam mana nak bagi kucung makan?" bebel dia lagi. Tak tahulah itu mekanisme bela dirinya atau memang lahir dari hatinya. Oklah layan jelah kan gambar kucing, hasil karya anak saya...

12 comments:

silversarina said...

Kami sekeluarga geli dengan kucing, nak sentuh memang taklah tapi setakat tengok dan admire yang comel2 tu adalah.

maiyah said...

salam.. sy mmg suka nagn kucing nih.. comel

ummu Masyitah said...

Kak Rina,
keluarga saya pun ada yang geli nak pegang kucing sebab bulunya tu.

Maiyah;

waalaikumussalm Maiyah. Ya lah.tapi kan Maiyah ada beberapa kucing yang orang buang depan rumah saya ni, ada yang saya tak suka. sebab masuk rumah saya je dan kemudian dibuang air dekat buaian anak saya yangs edang tidur.

Mohd Sabar & Rafieah said...

saya pun suka...suami pun suka..anak2? lagilah derang suka sangat ngan kucing...

ummu Masyitah said...

Rafieah;
anak akak sampai di 'dera' kucingnya tak mau bagi anak kucing yang dia sayang keluar. dia masukkan dalam kotak.wah...nasib baik akak sedar cepat.

Webmaster@Echam said...

Salam Kak,
Akak tak sehat ke??? Banyakkan berehat. Saya suka kucing tapi wife saya tak suka. Anak2 saya plak kalu ngan kucing memang takut. Nampak je kucing mencecit diorang lari. Tak taulah kenapa diorang takut...

ummu Masyitah said...

Echam,
terima kasih atas pertanyaan Echam.akak dah buanyak rehat sampai bosan Echam.wah anak2 Echam samalah dgn anak2 akak. kucing akan mencicit2 lari selamatkan diri bila nampak mereka..

fisa said...

suka kucing sangat2...hehehe kat umah mk nie ader 1 ibu kucing bersama dgn 2 anak....geramsss jer...tgk c ibu ajar anak2 die berlari & bermain...irfan klau tgk anak kucing tu sure x nk pndang tmpat lain...dok usha jer...hehehe

ummu Masyitah said...

Fisa,
mesti Irfan tak mau dah wat benda lain kan kalau ada kucing.alahai ank kucing lagilah manja kan. Tapi kat umah saya ni anak kucingnya garang2..agaknya kucing yang orang buang kot

fisa said...

waaa waaaa...nk share citer psl kucing kiter laa...uhuksss pg td trlanggar kucing yg irfan suka tgk tu...sedey sgt2 nie...trus x jd ke opis...

ummu Masyitah said...

Fisa,
kus semangat. kalau kite,kite pun mesti terkejut juga.lemah lutut rasa. Irfan pun mesti sedih kan..

fisa said...

mmg lemah lutut...trus menggigil badan d watnye...uiksss kejadian yg sukar d lupakan...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design