Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Monday, December 28, 2009

Tentang DVT

Tentang DVT

Berdasarkan pertanyaan rakan-rakan tentang DVT pada entry saya, Dia Dihantar Allah klik sini,  saya mennyertakan artikel dari Berita Minggu, Banyak Kes DVT Gagal dikesan, 27 November 2009.Kepada ibu-ibu di luar sana, semoga ceria menjalani saat-saat kehamilan.

 

Oleh Hafizah Iszahanid
hafiza@bharian.com.my


Masalah darah beku selepas pembedahan boleh bawa maut jika tidak dirawat


RAMAI yang mungkin tidak menyedari antara komplikasi bahaya selepas pembedahan ialah pembentukan darah beku yang jika tidak ditangani dengan wajar dan segera, boleh mengundang maut.

Ini disebabkan kebanyakan pesakit yang menjalani pembedahan sebenarnya berisiko mengalami darah beku pada salur darah di bahagian kaki (deep vein thrombosis) atau DVT. Jika darah beku itu pecah ia akan menyekat pula salur darah ke paru-paru (pulmonary embolism).

Di England, DVT membunuh 25,000 pesakit setiap tahun. Di Amerika Syarikat, 60,000 meninggal dunia setiap tahun apabila darah beku itu pecah dan menyekat aliran darah ke paru-paru.
DVT ialah masalah berkaitan kitaran darah dan pengaliran darah melalui saluran di dalam betis atau paha selalunya agak perlahan. Ia memungkinkan darah beku terkumpul di kawasan itu.

Berikutan itu, kata Presiden Persatuan Ortopedik Malaysia, Dr Jamil Azmi Mohamad, pesakit yang menjalani pembedahan berkaitan di lutut, pinggul, barah dan pelvik sebenarnya juga berisiko mengalami DVT.

Bagaimanapun, setakat ini perangkaan lebih tertumpu kepada risiko terhadap pesakit yang menjalani pembedahan penggantian pinggul (total hip replacement).

“Hakikatnya, kematian disebabkan masalah ini sebenarnya boleh diminimumkan dengan penggunaan ubat-ubatan pencegahan terutama di kalangan mereka yang digolongkan sebagai kumpulan berisiko dengan DVT seperti obesiti, perempuan, tidak boleh berjalan, hamil dan pernah mengalami DVT sebelum ini,” katanya.

Dr Jamil berkata, di Malaysia, DVT bukan saja tidak banyak dirawat, malah banyak kes berkenaan tidak dapat dikesan.

Secara umum, dalam kajian tidak rasmi DVT di negara ini, 62.5 peratus pesakit yang menjalani pembedahan gantian sendi lutut, gantian sendi pinggul dan patah tulang paha mengalami DVT.

Secara mudah, darah beku dalam salur darah disebut sebagai ‘thrombus’. Proses pembentukannya disebut ‘thrombosis”. Thrombosis boleh menyekat aliran darah, malah sebahagian darah beku boleh pecah dan menyekat menyebabkan salur darah bertambah tersekat sekali gus menyekat bekalan darah ke organ penting.

DVT ialah darah beku yang tersekat pada salur darah dalam mana-mana bahagian badan, misalnya di kaki dan pelvik. Selalunya DVT terjadi selepas pembedahan dan menyebabkan kawasan yang terjejas kemerahan, sakit dan membengkak.

Pulmonary embolism (PE) pula adalah keadaan serius yang menyebabkan arteri dari jantung ke paru-paru tersekat. Ia terjadi apabila darah beku pecah dari lokasi asalnya dan sampai ke paru-paru. Pesakit akan berasa dada seakan-akan dicucuk benda tajam, nafas pendek dan batuk darah.

Pensyarah Kanan Jabatan Ortopedik, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Madya Dr Azhar Merican, berkata kebanyakan kes darah beku pada salur darah terjadi pada vena di kaki atau pelvis.

“Ia menyebabkan bengkak, tidak selesa, kulit kali kemerahan dan kaki berasa panas yang menjadi simptom pertama darah beku terbentuk. Bagaimanapun, ia tidak semestinya merujuk pada DVT,” katanya.

Dr Azhar berkata, biarpun DVT tidak mengancam nyawa tetapi jika dikaitkan dengan komplikasi lain, ia sebaliknya boleh menyebabkan maut. Antara komplikasi utama DVT ialah PE yang menyaksikan arteri dari jantung ke paru-paru tersekat.

INFO: Faktor Risiko DVT


  Usia lanjut
  Perempuan
  Tidak boleh berjalan (lebih empat hari)
  Hamil
  Mengambil estrogen dalam dos yang tinggi
  Penyakit berkaitan genetik seperti thrombophilia (darah beku tidak normal).

INFO: Rawatan
Di Britain, dua pertiga mereka yang dikesan dengan DVT memerlukan rawatan di hospital. Dalam menangani DVT, ubat diberikan bagi mencairkan darah dan memudahkan alirannya. Ada banyak jenis ubat yang diberikan kepada pesakit. Antaranya, warfarin yang boleh bertahan untuk beberapa bulan.

Selalunya, pengambilan ubat mencairkan darah memerlukan pesakit menjalani ujian darah bagi memastikan dos yang betul dan tidak berlaku risiko kesihatan yang lain.

Pesakit juga digalakkan bergerak sebanyak mungkin. Selain itu stokin khas diperbuat daripada nilon digunakan bagi memberi sokongan kepada vena dan mengurangkan bengkak.


5 comments:

maiyah said...

kita mampu mngubahnya.. bahaya jgn dicari cegah sblum terlmbt (cam dlm iklan je kan)

zue said...

baru sy tahu apa itu DVT.

thank for the info.

a kl citizen said...

assalammualaikum

ada juga pernah terbaca tentang DVT ni...

dmx said...

salam...
ummu.....
bagusnyer...entri neh
baru,paham...
Thanks...so much
heheheh

fisa othman said...

salam ummu masyitah...;)
rinduuuunnyee...nice layout...
anyway thanx for d info...
baru tau apa tu DVT...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design