Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Monday, May 23, 2011

Cara Buang Segera Malware Detected; nikbir09.ws di blog

Cara Buang Segera Malware Detected; nikbir09.ws di blog

MALWARE : nikbir09.ws DI JQUERY ACCORDION




Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Mohon maaf ya kawan-kawan. Saya hanya perasan blog ini diserang malware 3 hari yang lalu. Padahal saya rasa ia mungkin berlaku sejak 16 Mei yang lalu.


Ia akan muncul seperti ini, jika dibuka di google:


Kak Werdah, klik sini,  ada memberitahu akan petaka ini.


Oleh itu saya mencari di internet bagaimana membuang walware ini. Sebab sejak 16 Mei lalu, statistik blog ini jatuh merudum. 


Alhamdulillah saya menemui cara untuk membuang malware ; nikbir ini.

MALWARE : nikbir09.ws DI JQUERY ACCORDION 

sumber dari http://amiratiya.blogspot.com/2011/05/malware-nikbir09ws-di-jquery-accordion.html

 

Langkah-langkah:

1. Log masuk ke akaun blooger > design
2. Klik HTML/Javascript yang ada letak code Jquery/popular post/atau kalau tak jumpa semua html/javascript yang letak di bahagian page elements.
3. Oleh sebab saya guna code jquery/ popular post widget, jadi saya terus buang widget berkenaan. Widget-widget yang saya rasa tak penting pun saya buang.
4. Boleh juga tak payah buang widget popular post tu, cuma tukar kode je. Buat macam  Blogger Amira Atiya.  Tapi saya tak reti nak edit. Jadi terus buang je..

 Terima kasih kepada Ati sebab berkongsi tip ni. Sekarang, jemputlah amsuk ke blog saya. InshaAllah dah hilang  malware tu.

6 comments:

Kakzakie said...

Assalamualaikum Ummu,

Kakak pun tak pandai bab-bab ini. Kalau ada kakak panggil org IT tolong.

Syimama said...

salam perkenalan.. singgah disini tumpang kongsi ilmu.

ummu said...

waalaikumussalam kak zakie
naik pening juga kak
bila kena malware ni

ummu said...

salam perkenalan untuk syamima juga
terima kasih sudi bertandang dan follow blog biasa2 saya ini

Maya Mayana said...

salam kenal maksudnya kena remove widget@gadget kat pg element tu lah yerk?

ummu said...

salam perkenalan untuk maya mayana.
Maya, ya saya remove widget yang ada kod nikbir tu, barulah hilang warning dari pakcik gugel.untuk tukar kod dan ajvascriptnya, maya mayana boleh ke blog yang saya link kan di entry ini


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design