Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Thursday, November 03, 2011

Sayang, Sayang, Sayang

Sayang, Sayang, Sayang
 
Gambar Hiasan, Kasih sayang suami isteri

Sayang, Sayang, Sayang. 

Mesti best kan kalau hari-hari hidup dalam kasih sayang.

Sayang, Sayang, Sayang

Kasih sayang, dalam keluarga, fitrah insan insani.

Sayang, Sayang, sayang

Ingin saya bercerita buah kepayang

.Gambar Buah Kepayang
Gambar Buah Kepayang, Kredit Kepada AKUANAKPAHANG, di sini. Petua menghilangkan mabuk buah kepayang juga diselitkan di blog beliau.

Sebagaimana yang disebut dalam kiasan 'sayang-sayang buah kepayang, ditelan mabuk, dibuang sayang'. Buah kepayang memang memabukkan dan rasanya pahit. Bagaimanapun, jika diproses dengan cara yang betul, ia boleh menjadi makanan yang menyelerakan.

Buah kepayang, pertama kali saya temui di Pahang. Jika selama ini saya cuma mendenar pepatah Sayang Sayang Buah Kepayang. Dan tertanya-tanya, apa sebenarnya buah kepayang.

Berbalik kepada sifat buah kepayang. Jika benar begitulah, sifat buah kepayang. Memang mendalam tamsilan yang orang-orang tua Melayu dahulu bertamsil ibarat.

Kasih sayang, yang mendalam, hingga membuat rindu tak tertanggung. Bisa boleh memusnahkan hidup kita. Namun, jika diurus kasih sayang dengfan baik dan bijaksana, inshaALLAH, kasihs ayang sesama makhluk akan beroleh ketenangan dan pahala.

Apabila kasih sayang kerana Allah, bertemu tak jemu. Berpisah tak gelisah. Apabila kasih sayang kerana Allah, syariat menjadi sendi, hukum Allah dijunjungi, InshaAllah, sejahtera.

6 comments:

Nida said...

Salam Ummu...

First time lihat buat tu...:)

Nida dulu sekolah di Kota Tinggi kemudian ke MRSM Jasin... agaknya ada pelandok dua serupa kot...:)

atuk said...

Assalamualaikum Ibu

saya belum perna tenguk buah kepayang tu lagi....

Wassalam

ummu said...

waalaikumussalam Nida
Buah kepayang ni rupanya boleh dimakan.mertua saya arif bab2 ni.
oh kalu gitu silap orang
apa pun terima kasih tau
sudi follow blog Ummu

ummu said...

atuk
memang menarik kalau kita dah dapat nampak buah ni real,atuk

Ros said...

Salam,

Kak ros tak besa lagi tengok buah kepayang...ni la kali pertama Kak Ros tengok,kasih sayang ni baik,tapi nak berkasih sayang tu tengok lah orang sama..apa pun kasih sayang yang sejati adalah pada yang maha esa...

ummu said...

waalaikumussalam Kak Ros, saya pertama kali melihat buah ni setelah tingal di Pahang,Kak Ros.
kasih sayang fitrah insan kan kak
salam perkenalan utk Kak Ros, ya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design