Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Tuesday, February 21, 2012

Al-Quran Braille berkomputer

Al-Quran Braille berkomputer

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Artikel ini disalind aripada Utusan Malaysia. Bagaimana agaknya rupa Al Quran Brailleberkomputer  itu? Teringin nak lihatnya...


DEMI persaudaraan dan menegakkan Islam... Dari kiri Bendahari VPM, Datin Normah Hashim, Dr. Mohammed Shihab, Mah Hassan Omar, Dr. Fayek, Dr. Mahmoud dan sukarelawan Dr. Mohd. Zin Kandar dari Aqsa Syarif Malaysia.
 

KIRA-kira 10 tahun lalu, beliau yang ketika itu merupakan Presiden Pertubuhan Orang Cacat Penglihatan Malaysia, menerima sepucuk surat bertulisan Braille daripada pengirim yang mendakwa dirinya seorang cacat penglihatan kekal yang berasal dari Gaza, Palestin.


“Saya tidak pasti sama ada dari Gaza atau Tebing Barat, tetapi pemuda ini menulis surat kepada saya merayu supaya pihak kami dapat memberi sumbangan al-Quran versi Braille kerana beliau sangat memerlukannya,” kata Datuk Mah Hassan Omar.

Mah Hassan yang kini Presiden Persatuan Braille Malaysia mengakui amat terkejut dan terharu dengan permintaan yang datang dari jauh itu. 

“Mungkin beliau menulis surat kepada saya atas kapasiti saya ketika itu juga merupakan wakil negara ke Pertubuhan World Blind Union dan pemuda itu merupakan antara mangsa kekejaman Israel yang menyebabkan matanya buta kekal,” kata Mah Hassan. 

Malangnya ketika itu, tidak ada mana-mana pihak termasuk persatuannya yang mampu dan terlibat dalam pengeluaran mushaf al-Quran Braille.

Namun permintaan pemuda Palestin itu sebenarnya menjadi titik tolak yang membakar dan meniupkan semangat kepada Mah Hassan untuk mula mengusahakan penerbitan dan pengeluaran mushaf al-Quran Braille secara komersial.

Matlamat utamanya membantu golongan cacat penglihatan seperti pemuda Palestin tersebut. 

“Bukan tidak ada al-Quran diterbitkan secara Braille ketika itu tetapi penerbitannya adalah secara manual dan sangat terhad.

“Perlu disalin satu persatu dan ia akan memakan masa sehingga setahun lamanya untuk siap lengkap 30 juzuk,” tambah beliau.

Sehinggalah baru-baru ini sahaja, permintaan pemuda buta dari Palestin itu akhirnya dapat dipenuhi.

Persatuan Braille Malaysia dengan kerjasama Viva Palestina Malaysia (VPM) akhirnya berjaya menyumbang empat naskhah al-Quran versi Braille untuk dibawa ke Gaza, Palestin.

Setiap naskhah bernilai RM240 dan ia disumbangkan kepada Persatuan Islam Jabaliya, Gaza ketika wakil-wakil persatuan penduduk Gaza itu berada di Malaysia, baru-baru ini. 

Sumbangan diterima oleh Ahli Parlimen yang juga Ahli Majlis Perundangan Palestin, Dr. Mohammed Shihab. Turut hadir, Timbalan Pengerusi Persatuan Islam Jabaliya, Dr. Mahmoud Muhammad Alhirthani dan Pensyarah di Universiti Al Aqsa Gaza, Prof. Fayek An Nouk. 

Suasana bertukar pilu apabila melihatkan wakil-wakil penduduk Gaza itu sangat gembira dan tidak putus-putus mengucapkan syukur dan bertakbir memuji Allah atas sumbangan yang sangat besar maknanya ini.


Menurut Dr. Mohammed Shihab, sumbangan al-Quran Braille itu umpama mereka mendapat segunung intan.
Katanya, set al-Quran itu akan digunakan sepenuhnya oleh penduduk Palestin terutama mereka yang mengikuti pengajian di Darul Al Quran Al Kareem Wa Sunnah yang mempunyai cawangan di 13 lokasi di seluruh Palestin.

“Terdapat lebih 1,000 pelajar terdiri daripada pelbagai latar belakang yang mengikuti pengajian di institusi ini.
“Sebahagian daripada mereka adalah cacat penglihatan yang rata-ratanya akibat kekejaman Israel yang menggunakan senjata kimia beracun,” katanya.

Institusi itu kini diterajui oleh seorang tokoh ulama terkenal mempunyai bacaan al-Quran terbaik, Sheikh Dr. Abdul Rahman Jamal.

Ia adalah Darul Quran utama di Palestin bagi melahirkan mereka yang tidak sahaja hafiz al-Quran tetapi para pejuang yang akan membebaskan Palestin daripada cengkaman Israel.

“Baru-baru ini salah seorang pelajar kami, seawal usia 7 tahun, Usama Abu Wardah berjaya memukau para hadirin dalam satu majlis ujian tahfiz al-Quran di Khartoum, Sudan.

“Beliau bukan setakat hafiz 30 juzuk al-Quran malah mampu melepasi pelbagai ujian tahfiz dan bacaannya diakui baik dan tepat,” jelas Mohammed.

Mendengarkan alunan bacaan surah al-Fatihah dan sedikit daripada surah al-Baqarah oleh Mah Hassan sangat menyedarkan betapa pentingnya al-Quran versi Braille ini kepada golongan cacat penglihatan.
Walaupun mereka dikatakan mampu menghafaz apa juga terutamanya ayat-ayat al-Quran dengan lebih baik dan pantas berbanding mereka yang normal namun versi Braille ini tetap penting buat yang cacat penglihatan.

Pertama, kata Mah Hassan, bukan semua yang cacat penglihatan mampu menghafaz melalui teknik pendengaran, kemampuan untuk menghafaz dengan baik ini sebenarnya, berbeza-beza bagi tiap seseorang itu.

“Keduanya, versi Braille adalah sangat penting bagi menjaga mutu dan ketepatan bacaan terutamanya dari aspek tajwid dan makhraj huruf.

“Sentuhan hujung jari itu pula menjadikan mereka lebih dekat dengan al-Quran untuk mereka mudah merujuk kembali berbanding sekadar mendengar berulang kali,” katanya.
Sejak diciptakan al-Quran Braille yang boleh disimpan dalam data komputer, ini membolehkan mushaf ini diterbitkan secara ulang cetak.
Menurut Mah Hassan, dalam tempoh lapan jam keseluruhan naskhah al-Quran itu boleh dicetak tetapi kosnya agak tinggi.

Ini kerana ia melibatkan kualiti kertas yang bermutu tinggi, mesin cetak Braille yang perlu diimport, kualiti penjilidan khas untuk al-Quran Braille di samping perlu mendapatkan semakan dan pengesahan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Bagi meringankan bebanan kepada golongan cacat penglihatan memiliki al-Quran Braille ini, umat Islam diharap memberi sumbangan kepada Persatuan Braille Malaysia bagi membolehkan lebih banyak mushaf-mushaf al-Quran versi Braille ini dapat diterbitkan.

Mah Hassan berkata, pihaknya sentiasa menerima permintaan dari individu, persatuan-persatuan dan sekolah-sekolah pendidikan cacat penglihatan untuk memiliki al-Quran Braille tetapi kebanyakan mereka tidak mampu untuk membelinya.

“Jadi saya sangat berharap masyarakat Islam Malaysia dapat menyumbang bagi membantu golongan cacat penglihatan ini memperolehi al-Quran Braille,” katanya.

0 comments:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design