Welcome

Assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Followers

Saturday, February 11, 2012

Ikan Yu Gergasi

Ikan Yu Gergasi

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kejadian berlaku di Pakistan pada Selasa yang lalu.

Ikan yu gergasi jadi bahan pameran

 
DUA kren digunakan untuk mengangkat seekor ikan yu gergasi di Karachi pada Selasa lalu. 

KARACHI - Seekor ikan yu gergasi yang ditangkap pada Selasa lalu oleh sekumpulan nelayan 128.74 kilometer di luar pantai Pakistan dibeli pada harga AS$2,200 (RM6,614) oleh seorang penjual ikan dikenali sebagai Qasim untuk dipamerkan kepada orang ramai selama tiga hari. 

 

"Saya telah membeli ikan itu yang pada kebiasaannya tidak mempunyai kepentingan nilai komersial, dengan bantuan rakan-rakan saya hanya untuk menghargai usaha-usaha para nelayan yang sepatutnya mendapat sedikit ganjaran selepas menghabiskan masa satu hari di laut terbuka," kata Qasim seperti dilaporkan akhbar Pakistan Dawn.

Menurut akhbar The Express Tribune semalam, orang dewasa yang ingin melihat ikan yang dianggarkan seberat 7,013 kilogram dan sepanjang 12.19 meter itu dikenakan bayaran manakala kanak-kanak dibenarkan melihatnya dengan percuma.

Ketika ditanya kenapa ikan tersebut masih berdarah, Qasim berkata, ia menunjukkan haiwan tersebut masih berada dalam keadaan segar.

Pemilik sebuah kapal nelayan, Muhammad Yousuf menyatakan kepada akhbar The Express Tribune bahawa para pekerjanya menemui ikan tersebut yang telah mati di laut sebelum ia dibawa ke pelabuhan di sini. 

Ribuan orang telah menyaksikan ikan itu selepas dua buah kren digunakan untuk mengangkatnya di pelabuhan pada Selasa lalu. - Agensi (kOSMO oNLINE)

3 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Ummu

kalau kat Malaysia...boleh pergi tenguk

Nida said...

Subhanallah.. besarnya

ummu said...

waalaikumussalam Atuk...
tu lah
jauh sgt kan atuk

Nida...
tanda2 kebesaran Allah kan Nida


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...Jurnal Kehidupan... Template by Ipietoon Cute Blog Design